Паник атаки и тревожности – защо мнозина се страхуват да ги признаят?

Какво знаем за психичните проблеми и състояния?

Съвремието ни предлага много възможности за работа с всякакви трeвожности, стрес и много известните в последните години „паник атаки“, както и с редица психични неразположения. Статистиката показва цифри, които биха изненадали мнозина, по отношение на психичните разтройства, заболявания , състояния и др. и изненадата идва не толкова заради осъзнаването на стреса в съвремието, а заради тайната, която обикновено се пази. Паник атаки и тревожности – защо мнозина се страхуват да ги признаят? Българското общество трудно приема странностите и когато се случи нещо необикновено с близък от семейството, като депресия, паник атака или друго, което не е „нормално“, има тенденция то да бъде скрито с надеждата да отшуми и да изчезне веднъж завинаги, без никой да разбере.

Паник атаки и тревожности - защо мнозина се страхуват да ги признаят?

Понякога тайните от този род, обаче вредят или най-малкото – не помагат. Когато един проблем не се признава, то няма и как да се намери навременна помощ за него. Понякога се оказва, че след споделянето на проблема, можем да срещнем още много други в подобна ситуация или хора, чиито близки са в нещо подобно и могат да ни дадат добър съвет. Срамът да не се изложим, не само спира възможността да се изправим пред проблема категорично, приемайки го и споделяйки го, но и съдържа опасността от слухове и клюки, които могат да придобият всевъзможни размери.

Как можем да се справим с появилата се паник атака? Има редица упражнения за релаксация, като превенция, както и техники за блокиране на атаката. В основата на паник атаката е липсата на контрол над тялото и фиксиране в страха от това. Ако съумеем да си отвлечем вниманието за секунди, това може да е решаващо и паник атаката да изчезне. Повече за успокоителни те вещества на билкова основа, вижте на паник атака от Nutrivision.bg, но не забравяйте, че най-важното е откровената среща със себе си, с помощта на специалист терапевт. Да намерим основата на проблема и да можем да го приемем и разгледаме е половината път от неговото разрешаване, а не приема на медикаменти или помощни вещества. Уверете се сами и при нужда от прием на медикаменти или други успокоителни, преди всичко се консултирайте с лекар – специалист.