Отопление на баня в апартамент и в частна къща – потърсете в БгМайстор

В ежедневието рядко обръщаме внимание на отоплителните уреди: те се приемат за даденост. Но ако трябва да проектирате баня или тоалетна от нулата, се оказва, че не всичко е толкова просто, особено що се отнася до отоплението на тези помещения.

Банята в модерен дом заема специално място. Той се нуждае от собствен микроклимат, свързан с висока влажност, водни процедури, опасности за здравето. И основната роля за осигуряване на специфичните изисквания за тази стая играе температурата на въздуха.
Дълго време се смяташе, че стандартната лира за баня, инсталирана от строителите, е напълно достатъчна, за да реши всички проблеми, свързани с комфортната среда в нея. Дори и днес нито едно жилище не може без лири за баня, но броят на видовете и разновидностите на различни уреди за отопление се е увеличил значително.

Как и с какво да отоплявате банята?

По правило за отопление на банята се използват подгряващи кърпи, радиаторни или конвекторни нагреватели, както и подово отопление.

Водни лири за баня

Традиционният и засега най-често срещаният вариант. Асортиментът от магазини за санитарен фаянс включва нагреватели за кърпи в различни размери и цветове, изработени от неръждаема стомана или хромирана стомана. Но принципът на работа е непроменен – отоплителното устройство е включено във веригата на централно или индивидуално отопление на къщата. Неговата ефективност може да се промени само чрез увеличаване на нейния размер, температурата на охлаждащата течност е неконтролируема.

Електрически лири за баня

Не е необходимо тези устройства да бъдат свързани към отоплителна система, но е необходим водоустойчив контакт. Формата им е много разнообразна, но най -ефективна и популярна е „стълбата“, тоест две вертикални тръби, свързани с няколко хоризонтални. Вътре може да се полага нагревателен кабел по цялата дължина или да се монтира нагревателен елемент (електрическо нагревателно устройство под формата на метална тръба) в най-долната напречна греда и целият обем да се напълни с топлопроводима течност. Такива лири за баня консумират електричество и това е техният недостатък. Но от друга страна, те са много ефективни, загряват бързо и са оборудвани с автоматизация. Сензорите поддържат зададената температура, таймерът включва и изключва устройството по график, намалявайки консумацията на енергия.