Как да удължите живота на матрака

Имате ново легло с матрак и се чудите, как бихте могли да запазите и удължите живота му за по-дълго време? Подготвили сме няколко правила, които ако спазвате вашите легла с матраци са като нови за по-дълго време.

Спазвайте изискванията за максимално натоварване на легла с матрак

Всеки матрак е предназначен за определено натоварване. Максималното възможно налягане, което може да издържи едно легло, е посочено от производителя в спецификациите към модела. Изберете модел, като вземете предвид тези препоръки и с резерв от най-малко +10 кг. В противен случай ще избутате пълнителите бързо и ще съсипете матрака.

Не скачайте върху спални легла

Матраците са предназначени да разпределят натоварването в легнало или седнало положение. Повечето марки матраци силно съветват клиентите да не скачат върху матраците. Всяко точково и рязко вертикално натоварване може да причини необратима деформация на пружините.

Използвайте ортопедична основа

Това може да бъде солидна основа, решетка от брезови ламели (извити залепени дървени дъски с дъгообразен профил), подиум или подматрачна подложка. Моля, имайте предвид, че твърдата основа елиминира вентилацията на матрака от долната страна и повишава нивото на твърдост на повърхността за спане. Следователно за такава основа трябва да имате висок матрак с аерационни клапани или 3D мрежа около периметъра.

Най-популярната основа е летвата с ламели. За собствениците на пружинни матраци препоръчваме да избират основи с тесни ламели и малко разстояние между ламелите. Така поддържате целостта на пружините и подобрявате ортопедичните качества на модела.

Обърнете матрака

Ако спите дълго време на едно място, под бедрата, като най-тежката част от тялото, рано или късно ще започнат да се провират пълнители. За да се износват равномерно компонентите на матрака, препоръчваме да сменяте позицията глава-крака на всеки три месеца.
За двустранните продукти също важи правилото – веднъж на шест месеца го обръщайте от едната страна на другата.

Чрез това действие ще осигурите допълнителна вентилация на матрака и равномерно разпределение на натоварването върху всички пълнители, които при продължителна употреба могат да започнат да падат в пролуките между ламелите. Ако матракът не се обръща, той ще издържи 2-3 пъти по-малко от заявеното от производителя.

Ако искате да намерите висококачествени матраци на ниски цени, посетете Borsauzunov.bg.