Какво не знаем за община Омуртаг – новини и любопитни факти

Ако имате план да посетите едно от най-забележителните места в България, то вероятно имате нужда от някои насоки и идеи за това какво е добре да не пропускате, докато сте там.

Какво не знаем за община Омуртаг – новини и любопитни факти, можем да намерим на страниците на новини за община Омуртаг в Targovishtebg.com Сред едно от най-любопитните места в района на Омуртаг е неолитното селище, което е единственото в страната изследвано напълно и чиито находки могат да се видят в Регионалния исторически музей в Търговище. Съответно първите жители на региона са били от времето на неолита, което задава добра основа на историческата обиколка.

Какво не знаем за община Омуртаг - новини и любопитни факти

Манастирът “ Св. Пантелеймон край Велики Преслав, пък е бил построен след покръстването на българите, а след това и столицата се премества там, за да даде началото на Великия век. Започнало голямо строителство на дворци, манастири и жилищни сгради, като по това време е била образувана и Преславсата книжовна школа. След като обиколите историческите места, можете да се насладите на природните красоти, като посетите карстовата местност Злостен с водопадите Скоковете и Синия. Местността е обявена за природна забележителност през 1985г. Можете още и да посетите пропастната пещера Ледницата, която представлява комплекс от редуващи се галерии и пропасти и малки зали, като завършва с място, където където подземната река се губи.

Освен всичко това, можете да посетите и красивия Омуртаг, където да се потопите във Възрожденската епоха, посещавайки запазените къщи от онова време и небезизвестната майсторска къща на Иванка Хаджийска, построена от уста Генчо Кънев. Наред с тоова можете да се разходите и из авиационния парк, който пази ракетната установка на Александър Александров, както и три самолета и авиационна техника на космонавтът. В чест на втория български космонавт, излетял на 7- ми юни 1988 г. и празникът на града е на тази дата. На страниците на Targovishtebg.com вижте повече за всички новини за община Омуртаг и какво ще бъде времето, за да се подготвите за историческата обиколка на местността.